BAT (Behaviour Adjustment Training)

Heb jij een hond die soms heel sterk reageert?
Is jouw hond heel erg onzeker of zelfs bang?
Valt jouw hond uit aan de lijn naar mensen, honden of andere dingen?
Dan kan BAT (Behavior Adjustment Training) iets voor jullie zijn!

Als jouw hond onzeker is, of zelfs soms heel bang, dan is dat voor jou heel erg naar om te zien en voor je hond is het helemaal vervelend. Hij en jij willen natuurlijk niets liever, dat hij zich gewoon lekker zelfverzekerd voelt en ontspannen hond kan zijn. Helaas komt het wel eens voor dat dit niet zo is en dan wil je je maatje gewoon helpen.
Er kan ook een andere situatie ontstaan, namelijk dat je hond kiest voor de andere optie….uitvallen aan de lijn…

Wanneer je hond uitvalt aan de riem, denken mensen vaak dat jouw hond gemeen en agressief is. Weinig mensen hebben door dat het uitvallen aan de lijn veelal ook ontstaat door angst. Je hond is niet zeker of hetgeen hij ‘eng’ vindt, hem geen kwaad wil doen en probeert dan die voor hem ‘enge’ hond of persoon weg te jagen door hard te blaffen, grommen of zelfs te bijten. Als je hond geleerd heeft, door te blaffen, grommen of te bijten, dat de ander daarna weggaat, dan heeft dat gedrag dus succes gehad en zal dat gedrag zich herhalen.

In een BAT training, ga je onder deskundige begeleiding van een gecertificeerd BAT instructeur oefenen met je hond en een prikkel die hij heel eng vindt. Dit doen we alleen wel op een dusdanige afstand, dat hij de kans krijgt om informatie op te nemen over de ‘dreiging’, zonder daar meteen op te hoeven reageren. Als hij die kans krijgt, dan kan hij dus gaan ‘nadenken’ of datgeen wel echt een bedreiging is en of hij er dus ook op ‘moet’ reageren, of dat het misschien helemaal niet nodig is.
Door hem deze leer- en informatie vergaar- ervaringen te geven, vervang je de emotie ‘angst’ door iets positiefs en vervalt de behoefte om nog te reageren hoe hij normaliter zou doen. Hij wordt weer zelfstandig en zelfverzekerd en leert begrijpen dat mensen, honden of andere dingen helemaal niet zo eng zijn en hij helemaal geen moeite hoeft te doen om datgeen weg te jagen, of er zelf voor weg te rennen! Als hij ooit los loopt, moet hij immers ook zelfstandig de beslissing kunnen nemen nietwaar?!

Bij HondenCollege is het mogelijk, om privé BAT– lessen te volgen bij Elisa Torlentino (CBATI = Certified B.A.T. Instructor). Deze lessen zijn individueel en kunnen op de hondenschool plaatsvinden, of gewoon bij jou thuis. Of je kunt meedoen met een BAT- cursus of BAT- workshop die regelmatig gepland wordt (zie agenda, onze Facebook pagina, of stuur een e-mail voor de beschikbaarheid).


Twijfel je of dit wel bij jou en je hond past?

Wanneer je liever eerst het een en ander wil vragen, om te bekijken of dit bij jou en je hond past, bieden we je een gratis telefoongesprek van een half uur aan. Je kunt dit gesprek plannen op een door jouw gekozen moment, zodat je rustig de tijd kunt nemen om te praten over wat er precies aan de hand is en of BAT iets is voor jullie.

Plan gerust een gesprek in en dan onderzoeken we samen wat er speelt en waar jij en je hond het meest bij geholpen zijn.

LET OP!

Er zijn maar 10 gecertificeerde BAT instructeurs in Nederland! Kijk op de landkaart hiernaast waar we zitten, zodat je wel les krijgt van iemand die daadwerkelijk zijn certificaat behaald heeft en toestemming heeft van de founder Grisha Stewart om deze cursussen te mogen geven.

BAT les drie – Deetox 

Deetox traint hier met een grote trigger aan de andere kant van het veld (helaas niet op camera te zien). Hij maakt ontzettend mooie keuzes, door niet uit te vallen, maar weg te draaien en zelfstandig de keuze te maken om zichzelf naar meer ontspanning te brengen. Aan het eind moet hij even ontladen en speelt hij met de riem. Voor les drie, is dit een heel mooi resultaat en dan laten we het spelen met de riem echt even voor wat het is.

BAT les vier – Billy

Billy is een herplaatst hondje die uitviel naar alle honden en nieuwe enge dingen. Hier is hij aan het oefenen op een andere hond en hij kreeg er een koe bij!

Wat waren we trots dat hij zo mooi zelf besloot om niet uit te vallen, maar de afstand te vergroten.

En wat een geweldig nieuwe kans krijgt hij zo in het leven bij de nieuwe baasjes.

BAT cursus – BAT- ten op elkaar

Hier zien we Dolly (Bullterriër)  en Mikey (Amerikaanse Stafford) die beiden uitvielen zodra ze een andere hond zagen. Dit is les 4 en beide honden zijn in staat om te kijken, na te denken of het nodig is om in de reactie te schieten en een andere keuze te maken die voor hen veel prettiger voelt.

Wat een gaaf resultaat van deze prachtige dame en heer!

Wat mensen van de BAT training vinden