BAT (Behaviour Adjustment Training)

Heb jij een hond die soms heel sterk reageert?
Is jouw hond heel erg onzeker of zelfs bang?
Valt jouw hond uit aan de lijn naar mensen, honden of andere dingen?
Dan kan BAT (Behavior Adjustment Training) iets voor jullie zijn!

Als jouw hond onzeker is, of zelfs soms heel bang, dan is dat voor jou heel erg naar om te zien en voor je hond is het helemaal vervelend. Hij en jij willen natuurlijk niets liever, dat hij zich gewoon lekker zelfverzekerd voelt en ontspannen hond kan zijn. Helaas komt het wel eens voor dat dit niet zo is en dan wil je je maatje gewoon helpen.
Er kan ook een andere situatie ontstaan, namelijk dat je hond kiest voor de andere optie….uitvallen aan de lijn…

Wanneer je hond uitvalt aan de riem, denken mensen vaak dat jouw hond gemeen en agressief is. Weinig mensen hebben door dat het uitvallen aan de lijn veelal ook ontstaat door angst. Je hond is niet zeker of hetgeen hij ‘eng’ vindt, hem geen kwaad wil doen en probeert dan die voor hem ‘enge’ hond of persoon weg te jagen door hard te blaffen, grommen of zelfs te bijten. Als je hond geleerd heeft, door te blaffen, grommen of te bijten, dat de ander daarna weggaat, dan heeft dat gedrag dus succes gehad en zal dat gedrag zich herhalen.

In een BAT training, ga je onder deskundige begeleiding van een gecertificeerd BAT instructeur oefenen met je hond en een prikkel die hij heel eng vindt. Dit doen we alleen wel op een dusdanige afstand, dat hij de kans krijgt om informatie op te nemen over de ‘dreiging’, zonder daar meteen op te hoeven reageren. Als hij die kans krijgt, dan kan hij dus gaan ‘nadenken’ of datgeen wel echt een bedreiging is en of hij er dus ook op ‘moet’ reageren, of dat het misschien helemaal niet nodig is.
Door hem deze leer- en informatie vergaar- ervaringen te geven, vervang je de emotie ‘angst’ door iets positiefs en vervalt de behoefte om nog te reageren hoe hij normaliter zou doen. Hij wordt weer zelfstandig en zelfverzekerd en leert begrijpen dat mensen, honden of andere dingen helemaal niet zo eng zijn en hij helemaal geen moeite hoeft te doen om datgeen weg te jagen, of er zelf voor weg te rennen! Als hij ooit los loopt, moet hij immers ook zelfstandig de beslissing kunnen nemen nietwaar?!

Bij HondenCollege is het mogelijk, om een privé BAT– cursus te volgen bij Elisa Torlentino (CBATI-KSA = Certified B.A.T. Instructor). Deze lessen zijn individueel en vinden op de hondenschool plaats in combinatie met lessen bij jou thuis. Vraag de brochure op via info@hondencollege.nl voor meer informatie.

Twijfel je of dit wel bij jou en je hond past?

Wanneer je liever eerst het een en ander wil vragen, om te bekijken of dit bij jou en je hond past, bied ik tevens een gratis telefoongesprek van een half uur aan. Je kunt dit gesprek plannen op een door jouw gekozen moment, zodat je rustig de tijd kunt nemen om te praten over wat er precies aan de hand is en of BAT iets is voor jullie.

Plan gerust een gesprek in en dan onderzoeken we samen wat er speelt en waar jij en je hond het meest bij geholpen zijn.

LET OP!

Er zijn maar 5 CBATI-KSA’s ( gecertificeerde BAT instructeurs) in Nederland! Kijk op de landkaart hiernaast waar we zitten, zodat je wel les krijgt van iemand die daadwerkelijk zijn certificaat behaald heeft en toestemming heeft van de founder Grisha Stewart om deze cursussen te mogen geven.

BAT les drie – Deetox 

Deetox traint hier met een grote trigger aan de andere kant van het veld (helaas niet op camera te zien). Hij maakt ontzettend mooie keuzes, door niet uit te vallen, maar weg te draaien en zelfstandig de keuze te maken om zichzelf naar meer ontspanning te brengen. Aan het eind moet hij even ontladen en speelt hij met de riem. Voor les drie, is dit een heel mooi resultaat en dan laten we het spelen met de riem echt even voor wat het is.

BAT les vier – Billy

Billy is een herplaatst hondje die uitviel naar alle honden en nieuwe enge dingen. Hier is hij aan het oefenen op een andere hond en hij kreeg er een koe bij!

Wat waren we trots dat hij zo mooi zelf besloot om niet uit te vallen, maar de afstand te vergroten.

En wat een geweldig nieuwe kans krijgt hij zo in het leven bij de nieuwe baasjes.

BAT cursus – BAT- ten op elkaar

Hier zien we Dolly (Bullterriër)  en Mikey (Amerikaanse Stafford) die beiden uitvielen zodra ze een andere hond zagen. Dit is les 4 en beide honden zijn in staat om te kijken, na te denken of het nodig is om in de reactie te schieten en een andere keuze te maken die voor hen veel prettiger voelt.

Wat een gaaf resultaat van deze prachtige dame en heer!

Wat mensen van de BAT training vinden

 • BAT cursus gedaan met Woezel,omdat hij vaak uitviel tegen andere honden. Veel geleerd van Elisa,vooral tijdens de 2 sessies door onze eigen wijk en nieuwe huisregels is Woezel rustiger geworden. Tijdens de BAT lessen wordt gefilmd en doordat je jezelf terug ziet is ’t ook leerzaam. HondenCollege is een hele fijne hondenschool met veel persoonlijke aandacht
  Marianne Bolder, Didam
 • Samen met mijn Jack Russel Branco een B.A.T. cursus gevolgd. Branco was extreem bang voor geluiden van buiten, denk aan scooters, auto’s met grotere uitlaten. Hij wou dan maar een ding; wegwezen! Hijgen, trillen, waren allemaal symptomen die dan zichtbaar waren. Je raadt het al, lopen was geen pretje! Door de juiste tips en adviezen en inzicht wat Elisa ons heeft gegeven, heeft Branco enorme stappen gezet. We hebben regels ingesteld en hebben geleerd dat we meer moeten luisteren wat Branco ons te vertellen heeft! In de praktijk leer je dit ook toepassen en heb ik gemerkt dat ik een hele andere band met mijn hond krijg.
  Manon Boerkamp, Dieren
 • Na 9 maanden begon Britt (kruising stafford-bulldog pup van mijn ouders) gedragsproblemen te vertonen, wat zich uitte in angstig en onzeker gedrag. Hierdoor viel ze de andere hond in huis aan en blafte en gromde ze onder andere tegen de visite. Voor Britt (stiekem ook voor Esra) was de training in begin lastig en erg spannend. De opvoeding werd consequenter, er kwamen huisregeltjes en dan kwam die vreemde “enge” mevrouw ook nog eens trainen Door de goede begeleiding, uitgebreide kennis, eerlijk en duidelijke adviezen van Elisa heb ik meer inzicht in het gedrag van Britt (maar ook van Esra) gekregen en vooral geleerd hoe hier mee om te gaan. Hierdoor is het gelukt om een stabiele en veilige omgeving voor Britt en Esra te creëren, wat alleen niet gelukt was. Nu is Britt weer een gelukkige hond die op zijn tijd puberstreken uit haalt met haar zus
  Ingeborg de Mulder, Zevenaar
 • Omdat onze Billy, ( Beagle x Kooiker) een hondje is die moeilijkheden had in de woonsituatie waarin hij verbleef, hebben wij hem geadopteerd om hem een nieuwe start te geven. Dat hebben we geweten, want hij viel naar alle honden enorm uit die we tegenkwamen op straat. Na de tweede les wisten we nog niet zeker of hij wel geschikt was voor BAT, maar na de hele cursus te hebben gevolgd bij Elisa, zien we echt enorme grote stappen en veranderingen. Je moet echt geduld hebben en veel oefenen, maar wij begrijpen Billy echt stukken beter nu. Elisa heel erg bedankt voor je hulp. Je bent een top trainster en we raden iedereen aan om de BAT training bij je te volgen.
  Ilonka Huizing, Zevenaar
 • Eind oktober jl. adopteerde wij deze knappert uit het asiel in Arnhem. Luna is een actieve Duitse Herder van 1 jaar oud. Prachtige dame, maar gevonden in het bos met verwondingen en daardoor een “rugzakje”. Elisa heeft Luna allereerst goed geobserveerd en rustig beoordeeld. Luna had gebrek aan zelfvertrouwen, het besef van keuzevrijheid en überhaupt eigenlijk een goede basis en aan al die zaken zijn we samen keihard gaan werken. We maakte een soort ‘wensenlijstje’ waar we over een jaar zouden willen staan en gingen aan de slag. Elisa leerde ons Luna kennen en ook ons eigen gedrag te herkennen. Hoe spiegelt jouw hond jou? Hondenles heb je niet alleen voor je hond, maar ook voor jezelf! Wat weet Elisa je veel over jezelf en de interactie met je hond te leren. Als je gedrag van je eigen hond, andere honden en jezelf weet te herkennen ontstaat een fantastische band! Om hondentaal nog meer te leren snappen kregen we online theorielessen ondersteunt met filmpjes, enorm leerzaam. Tijdens de les filmt Elisa je ook, zodat je zelf later terug kunt kijken wat je nu precies qua lichaamshouding doet en hoe je hond daar op reageert. Eerst leerde Elisa ons de basis en vervolgens (via BAT lessen) leerden we vertrouwen in elkaar en leerde Luna keuzes maken aan een lange lijn. Luna viel (aan de riem) enorm uit tegen andere honden. We zijn nu 5 maanden verder, ja slechts 5 maanden! en Luna is zo’n andere hond geworden! Natuurlijk heeft ze nog wel eens stress van andere honden, maar 5 maanden geleden was er geen contact meer met haar te maken en nu kunnen we haar helpen door haar ruimte aan de riem te geven, haar haar eigen keuzes te laten maken en indien nodig met vrolijke geluidjes haar weer mee te krijgen verder met de wandeling. Elisa zet echt in op de (emotionele) band tussen jou en je hond en als je ziet hoeveel dat je oplevert dat is echt fantastisch! Elisa bedankt voor alle lessen, zowel voor Luna, maar nog meer voor onszelf
  Joëlle Daalder, Zevenaar
 • Begin dit jaar zijn wij begonnen met het BAT programma, omdat wij Gordi sinds vorig jaar december hebben geadopteerd. Gordi is ongeveer 5 jaar en heeft/had veel last van angstaanvallen, met name buiten. Binnenshuis is het de perfecte hond en luistert ze perfect. Buiten voor haar is alsof de wereld vergaat. Tijdens de lessen en trainingen hebben vooruitgang geboekt en leren we elke dag meer. Het resultaat wat wij hebben behaald is dat Gordi niet meer heel angstig is wanneer we buiten lopen. Het gaat elke dag steeds beter, ze snuffelt steeds meer, loopt rustiger aan de lijn. Ze blijft ons iedere dag verbazen! Wat we van Elisa hebben geleerd is om echt te luisteren naar je hond wat hij/zij wilt. Dat heeft ons echt geholpen, maar zeker Gordi. Bedankt Elisa voor al je tijd en support. Groetjes Greca en Gordi
  Greca Zucca, Herwen
 • Nadat we Otis, een 7 maanden oude mix schapendoes/Friese Stabij, hadden opgehaald, merkten we al snel dat we hulp nodig hadden. We zijn vol vertrouwen een bijzonder avontuur met Elisa aangegaan. Vanaf het eerste begin, eigenlijk nog voor de eerste afspraak, was ik me bewust van het feit dat, met name wij als gezin erg veel zouden gaan leren. En dat moest ook wel, wilden we Otis dat kunnen bieden wat hij nodig heeft. Wij zijn de derde eigenaar van Otis, wat niet aan hem ligt, maar alles aan de combinatie mens en hond. Otis is een blij ei, maar heeft weinig tot niets geleerd. Hij is een niet gesocialiseerde angstige hond; bang voor vreemde mensen en alles in het verkeer op 4 wielen. Bij het eerste bezoek gaf Elisa duidelijk aan dat we niet aan alles zouden kunnen gaan werken, maar dat we ons vooral op de angsten voor auto’s zouden gaan richten. Hiervoor leek BAT heel geschikt. Het invullen van de vragenlijsten vonden we prettig, omdat dit ons meer inzicht gaf in wat belangrijk was. Elisa gaf daarna een heldere terugkoppeling met aanwijzingen wat we het beste konden doen. In de loop van ons avontuur heeft Elisa ook heel veel opvoedkundige vragen beantwoord die voor ons belangrijk waren. Het werd al snel duidelijk dat we een onopgevoede hond in huis hadden die in de pubertijd was en ook nog wat angsten had ontwikkeld. Dus we mochten aan de bak. Gelukkig deden we dit duidelijk als gezin en konden we elkaar geregeld bevragen en een spiegel voor houden. We zijn er nog lang niet, maar hebben nu na zo’n 5 maanden al heel wat bereikt: Voor ons is wandelen geen opgave meer, maar soms zelfs echt leuk We hebben Otis zoveel beter leren lezen, het hijgen, gapen, tongelen etc. Honden hoeven niet zoveel te wandelen. Hersenwerk is veel belangrijker. Snuffelen is superbelangrijk!!! Het blijft kijken, zoeken wat werkt, aanpassen, fouten maken, deze herkennen, ervan leren. En verder gaan… In huis voelt hij zich veilig en mogen/moeten we hem heel duidelijk onze regels leren. Ik vond het prettig dat er soms wat meer tijd tussen de ontmoetingen zat, aangezien er toch wel heel veel was, waar we met Otis aan moesten werken. Opvoeden was soms net even belangrijker. Het is prettig dat Elisa goed kan afstemmen op wat wij graag wilden doen op dat moment. Misschien hebben we niet helemaal de BAT manier in alles doorlopen, maar dat is voor ons geen probleem geweest. De samenwerking met Elisa vonden we erg prettig. Ze is duidelijk en direct in haar aanwijzingen, maar altijd met respect. Een hele fijne coach met heel veel ervaring! Ik raad haar nu al bij mensen aan.
  Margret Knoll, Eerbeek
 • Wat ben ik blij dat ik de keus heb gemaakt om op tijd contact te leggen met HondenCollege. Elisa heeft mij geleerd om goed te communiceren met mijn hond. Hierin zijn wij allebei enorm gegroeid. Elisa heeft met veel geduld en positieve aandacht ons super geholpen. Twijfel je over een bepaald gedrag van je hond ? Alsjeblieft bel… het brengt je alleen maar goeds.
  Monique van Kilsdonk, Oss