Hond & Kind


Wanneer je met je gezin besloten hebt om een hond te nemen, dan zie je allemaal leuks in het verschiet. Ze vinden elkaar allemaal lief, we kunnen met elkaar heerlijk wandelen en naar het bos, de kinderen leren verantwoordelijkheden in het kader van verzorging en je werkt samen als een team. Maar wat nu, als dit even anders uitpakt.

Helaas komt het heel erg vaak voor. We denken overal op voorbereid te zijn en ineens loopt alles anders. Bijvoorbeeld;

  • Je pup blijkt tandjes te hebben die veelal gevoeld worden
  • Die broekspijpen zijn erg interessant om aan te hangen
  • Rennende kinderen? Daar kan je op jagen!
  • Luisteren naar een klein mens? Hoezo?
  • Je (oudere) hond vind kinderen helemaal niet leuk
  • Er wordt zelfs gegromt!
  • De kinderen gedragen zich anders dan gehoopt rondom je hond
  • De hond vind op visite komende kinderen helemaal niks!

Ohjee en nu?!?

Gelukkig zijn er genoeg opties, zoals het Wereld aan je Pootjes traject. Je mag namelijk gewoon als gezin daaraan meedoen, zodat de kinderen ook leren wat handig is en wat niet.
Maar wat ook kan, is een gezinsbegeleiding. Daar vertel ik graag meer over.


Er kunnen verschillende dingen aan de hand zijn en daarom pas ik altijd maatwerk toe, bij alle trajecten die ik aanbied. Maar wat wel overeenkomt, is de tijd dat er nodig is om echte veranderingen teweeg te brengen. Afhankelijk van de situatie waarin je zit, kan de begeleiding variëren tussen de drie of zes maanden waarop we samen aan de slag kunnen gaan. In een korter tijdsbestek echte, blijvende veranderingen in gedrag van jullie hond en jullie zelf als gezin voor elkaar krijgen, is niet haalbaar. Een ieder heeft echt tijd nodig om nieuw gedrag in te laten slijten, dus een quick fix is er helaas niet en bied ik dus ook niet aan.

Wanneer je hond al eens gemopperd (gegromt), gehapt (in de lucht) of op een andere manier gewaarschuwd heeft, dan is dat een serieus teken dat je aan de slag moet. Benader mij dan direct en wacht daar niet mee. Dit wil ik je echt op je hart drukken; het gaat echt niet vanzelf over!. Wachten zorgt voor meer spanning en dan ligt een escalatie op de loer.

Er zijn verschillende mogelijkheden binnen een gezinsbegeleiding, bijvoorbeeld:





Een kinderworkshop, waarin de kinderen leren hoe om te gaan met een hond.

Een training voor de hond, waar een ieder van het gezin een eigen rol heeft.

Een training vanuit de gezinsdriehoek; Hond- Ouders- Kind(eren).


Omdat iedere situatie echt anders is, is het van belang dat we eerst in gesprek gaan met elkaar. Ik nodig je daarom uit om contact met me op te nemen en een gratis gesprek in te plannen. vanuit daar, kunnen we samen bepalen wat er nu echt nodig is in jullie gezin.