Wat is hoogsensitiviteit (HSP)?

En wat heeft dit te maken met honden?

Hoogsensitieve mensen zijn met deze eigenschap geboren. Zij hebben de neiging om veel dingen op te merken in hun omgeving en eerst diep te reflecteren voordat ze handelen. Daardoor zijn sensitieve mensen, zowel kinderen als volwassenen, vaak invoelend, slim, intuïtief, creatief en worden zij eerder overweldigd door hoge volumes/harde geluiden of een grote hoeveelheid input ineens. Wanneer de overprikkeling niet voorkomen kan worden, lijken ze ‘snel overstuur’ en ‘overgevoelig’.

De kern is dat een hoogsensitief persoon informatie anders verwerkt dan niet- hoogsensitieve mensen.  In eenzelfde situatie bemerkt een hoogsensitief persoon andere dingen en trekt er vaak andere conclusies uit. Dat heb je vast al eens gemerkt, bijvoorbeeld als je aan een project werkte op school of op je werk. Of als je met familie, vrienden of je partner in een nieuwe situatie terecht kwam. Jouw reactie of aanpak was waarschijnlijk anders.
Wanneer jij namelijk hoogsensitief bent, heb jij snellere reflexen, ondervind je meer invloed van pijn, medicijnen en opwekkende middelen en heb je vaker last van een overactief immunsysteem en allergieën. In zekere zin is het hele lichaam van een persoon met HSP ontworpen, om nauwkeuriger te kunnen waarnemen en evalueren wat er nu eigenlijk het lichaam binnenkomt. 

Hoogsensitief zijn, betekent dus eigenlijk dat je veel waarneemt en diep nadenkt voordat je handelt. En wanneer je samen met je hond op training wil gaan, is het dus uitermate belangrijk, dat je les krijgt op een manier die aansluit bij jouw behoeftes en jouw manier van leren. 

Hoogsensitieve kinderen

Jouw hoogsensitieve kind is zich vaak bewust van alles wat zich in zijn omgeving voordoet. Hij heeft een zeer gevoelig zenuwstelsel en is in staat om subtiele signalen waar te nemen die anderen niet gelijk zullen opmerken. Daardoor raakt hij eerder overweldigd door bijvoorbeeld geluid, fel licht en geuren. Maar ook door bijvoorbeeld lawaai in de klas, boosheid bij mensen of drukke ruimtes. Het gevolg is dat jouw kind enigszins voorzichtig de wereld bekijkt. Hij kijkt een situatie liever eerst even aan of denkt wat langer na voordat hij/zij tot actie overgaat. Wanneer jouw kind in een situatie terechtkomt met een nieuwe pup in huis, waar hij geen raad mee weet in de snelheid dat een pup zich beweegt, kan er paniek ontstaan. En dat was nou net niet de bedoeling toen je het idee kreeg om een hond in huis te halen!

Ook wanneer je met je hoogsensitieve kind op een puppycursus zou gaan, zijn er veel te veel prikkels in zo’n les, waardoor jouw kind er totaal geen plezier aan beleefd, laat staan dat hij er wat van opsteekt. En vergeet je pup niet, deze krijgt net zoveel nieuwe prikkels binnen en zal ook zeker niet direct doen wat er verlangt wordt. Er zit dus niet eens zoveel verschil in jouw kind en een nieuwe pup!

Hoogsensitiviteit is een karaktereigenschap met ook vele positieve kwaliteiten. Maar zo wordt het helaas niet altijd ervaren of gezien, niet door je kind zelf, of zelfs niet door jou zelf.
Jouw kind beschikt over kwaliteiten die in onze snelle, drukke en zeer mondige maatschappij niet altijd direct of door iedereen op waarde worden geschat. Zo kan bijvoorbeeld een zekere voorzichtigheid, dus nadenken voordat je handelt, gezien worden als niet assertief of niet flink genoeg. Het is daarom erg belangrijk dat jouw kind in de opvoeding veel bevestiging krijgt in wie hij is, zodat juist die mooie kwaliteiten, naarmate hij opgroeit, tot bloei kunnen komen. Zo ook dus in lessen die gevolgd moeten worden met de hond. Er moet in die lessen ruimte zijn, letterlijk en figuurlijk, om een band te creëren tussen het kind en de hond, die past bij wie ze beiden afzonderlijk van elkaar zijn. En daar ligt mijn specialisme!

In de loop der jaren, heb ik veel ervaring mogen opdoen, in het begeleiden van mensen die liever op een andere, persoonlijkere manier les wilden krijgen met hun hond. Daar vielen veel mensen en kinderen met HSP in, maar ook mensen met PTSS, Dissociatieve stoornissen, angst stoornissen, of mensen met autisme. Bij iedere persoonlijkheid past een eigen manier van informatieverwerking en de lesstof wordt bij HondenCollege dan ook op diverse manieren aangeboden. Lessen geheel op maat dus en met veel plezier, veiligheid, rust en respect voor een ieders grenzen, inclusief je hond!

Wanneer je op zoek bent naar begeleiding omdat je als HSP- er een hond gekocht hebt, kun je goed aansluiten bij mijn cursussen. Alles is maatwerk en dus zeker passend bij jouw behoeften.

Wanneer je met je gezin een hond hebt aangeschaft, maar merkt dat niet alles van een leien dakje gaat bij de interactie tussen de nieuwe viervoeter en je kind en je daar toch vragen over hebt, verwijs ik je graag naar het tabje ‘Botst mijn hond met mijn hoogsensitieve kind ?’.

Welke vraag je ook hebt, niets is te gek! Lees daarom snel verder op bovengenoemde pagina’s!