De kennis en ervaring die ik opgedaan heb tijdens de dankbare en soms uitputtende opvoedingstaken in Shyla haar jeugd, toen wij samen in Zevenaar woonde, wil ik graag met u delen. De cursussen die onze hondenschool aanbiedt op onze locatie in Zevenaar, bevat derhalve veel eenvoudige, praktische adviezen zodat u goed voorbereid bent op wat er allemaal nog komen gaat.
Honden zijn vanouds heel erg populair. Alleen in Nederland al zijn er zo’n 1,5 miljoen honden. Er zijn honden in alle soorten en maten, welke ook nog eens allemaal verschillende dialecten spreken. Doordat er zoveel verschillende rassen zijn, is er voor ieder wat wils. Maar waarom hebben we eigenlijk behoefte aan een hond? Honden maken lawaai, nemen uw waardevolle tijd in beslag, ze verharen en eten u arm. Het antwoord is simpel; omdat ze onvoorwaardelijke liefde geven. Honden bieden gespreksstof, een reden om de deur uit te gaan en buitengewoon veel plezier. Onze honden bieden ons gezelschap en bescherming. Bovendien versterken ze de band in het gezin, als bron van humor en uitlaatklep voor onze liefde.
Uit allerlei onderzoeken blijkt dat een hond in huis of zelfs op het kantoor, stress vermindert en mensen met een depressie zelfs positiever maakt. Kinderen met een hond in huis, ontwikkelen persoonlijke verantwoordelijkheid en begrip voor dieren. Honden kunnen iedereen leren meer te bewegen en met anderen te delen. Een hond blijft zo’n beetje zijn hele leven een beetje een kind en doet daarmee een beroep op ons zorginstinct, zodat onze liefde voor hem nooit overgaat. Wanneer u meedoet met een van onze cursussen, gaat u merken dat het een genot is om samen te werken naar een fijne band tussen u beiden. Iedere ouder kan u vertellen dat een gewaarschuwd mens voor twee telt en dit geldt ook voor puppyouders. Er zijn maar weinig dingen die uw leven zo beïnvloeden als een hond. De adviezen die u bij onze hondenschool van ons krijgt, bereiden u voor op uw nieuwe rol als puppyouder. Zo groeit uw puppy op tot een goed aangepaste, gezonde en trouwe vriend die u overlaadt met liefde.
De ontwikkelingsfasen van uw pup
Als een pup ter wereld komt is hij een zogenaamde ‘nestblijver’, dit houdt in dat hij nog lang niet ‘af’ is. Zowel lichamelijk als geestelijk moet hij zich volop gaan ontwikkelen. Bij hondenschool Shyla, zullen wij u door al de fases heen helpen door met plezier samen te werken met u en uw hond. Om u wat meer inzicht te geven in de verschillende ontwikkelingsfases die uw pup allemaal moet doorlopen, leg ik ze hieronder even kort uit.
Neonatale periode (0 tot 2 weken)
‘Neo’ betekent nieuw en ‘natale’ betekent ‘de geboorte betreffend’. De eerste twee weken na de geboorte van de pups, zijn ze allemaal nog blind en doof. Wel kunnen ze ruiken en kruipend de weg naar de tepel van de moeder vinden. De dagen brengen ze allemaal slapend en etend door. De moeder helpt ze bij de ontlasting door hun buikjes te likken en ze helpt de omgeving en de jongen schoon te houden. Pups hebben in deze periode alleen maar behoefte aan rust, moedermelk en aan warmte (samen tegen elkaar aan liggen).
Overgangsfase (2-3 weken)
Rond de 14e dag gaan de oogjes open en ongeveer een week later de oren. De pups lopen, kunnen vloeistoffen oplikken en leren om zonder hulp de behoefte te doen. De pups reageren wat meer op elkaar, gaan kwispelen en de eerste grommen hoort u snel komen. Er komen dus meerdere prikkels naar binnen bij de puppen waardoor ook de eerste leerprocessen plaatsvinden.
Socialisatieperiode (3-12 weken)
De periode waarin u uw pup ophaalt is zonder meer de belangrijkste fase in zijn leven. In deze periode moet hij de kenmerken van andere wezens en dingen in zijn omgeving leren kennen, van hond tot kat tot mens tot auto’s en al het andere in de maatschappij waar hij mee te maken krijgt. Alle zintuigen moeten worden ingeschakeld; hij moet zijn ‘sociale partners’ kunnen zien, horen, voelen, ruiken etc.. Dit gaat gemakkelijk, want over het algemeen zijn puppy’s nieuwsgierig en wil hij vast en zeker overal op onderzoek uit. Tevens herstellen pups ook snel weer na een schrikreactie in deze periode. Alles wat uw pup mee maakt in deze periode, zal hij accepteren als normaal en de wezens en/of dingen waarmee hij is gesocialiseerd zal hij dan ook zien als normaal. Het is dus erg belangrijk dat u een puppy (socialisatie) cursus gaat volgen. Wij kunnen u uiteraard wegwijs maken in deze ontdekkingsreis die u samen met uw pup gaat doormaken.
Juveniele periode / angstfase (12 weken tot +/- 6 maanden)
Na de derde maand komt uw pup in de ‘angstfase’. Deftig gezegd; zijn onbevangenheid in sociale contacten maakt geleidelijk plaats voor een natuurlijke neiging, namelijk ‘vluchten’. Dit wordt ermee bedoeld; de wereld van uw pup wordt steeds groter en daarmee ook de risico’s. Hij kan ineens heel erg schrikken van een prullenbak die hij al 100 keer is tegengekomen tijdens een wandeling. Het herstelvermogen van schrik neemt in deze periode af. In de socialisatieperiode herstellen de pups altijd heel snel nadat ze ergens van geschrokken zijn, in de angstfase kunnen ze echter blijvend schade oplopen. Als uw pup in deze fase een trauma oploopt (gebeten wordt), of erg schrikt, kunnen de omstandigheden die de schrik hebben veroorzaakt een dermate diepe indruk achterlaten, die nooit meer verdwijnt. U kunt daarmee een zeer angstige of zelfs agressieve hond van krijgen. U moet hier goed rekening mee houden en uw pup behoeden voor beangstigende ervaringen. Daarom geef ik ook als advies, uw hond nog niet te vaak met ‘alle’ honden in aanraking te laten komen, totdat u zeker weet dat u de andere hond ook goed kan ‘lezen’. Tijdens de lessen zal ik u steeds meer wegwijs maken in de hondentaal, zodat u zelf een goed inschatting kunt gaan maken, welke hond wel leuk kennis wil maken met uw pup op straat en welke aangeeft er eigenlijk geen zin in te hebben. Wij mensen kijken daar vaak overheen en dat veroorzaakt bijtincidenten waar we met uw pup niet op zitten te wachten. Daarnaast is het belangrijk dat als hij ergens van geschrokken is, u er geen aandacht aan schenkt. Hij moet het zelf oplossen. Hij mag wel steun zoeken bij u (achter uw been gaan zitten) maar haal hem dan niet aan. We zullen dit uitgebreid behandelen bij Hondenschool Shyla.
Puberteit ( 6 maanden-14 maanden)
In deze periode wordt uw pup lichamelijk volwassen en seksueel rijp. Er vinden allemaal hormonale veranderingen in het lijf plaats waardoor hij/zij zich als een baasje/bazinnetje gaat gedragen (bijvoorbeeld poot optillen bij het plassen, markeergedrag). Deze periode kan wat lastig zijn. Het territoriumgedrag kan zich gaan manifesteren, uw pup luistert minder goed en kan u gaan uitdagen. Geduld en begrip voor deze wat moeilijkere periode die er nu eenmaal bij hoort en een consequente aanpak is van vitaal belang om deze periode zo snel en goed mogelijk door te komen. Deze periode is essentieel om goed door te komen, Hondenschool Shyla geeft u de tools om dit te kunnen.
Volwassenheid (vanaf 14 maanden)
Uw pup wordt volwassen, al zal hij nog wel ‘uitzwaren’. Het karakter ligt in grote lijnen vast, al zullen er nog wat verfijningen optreden. Over het algemeen is een hond lichamelijk eerder volwassen dan geestelijk. Hij weet zo ongeveer wel zijn plek in de roedel (bij u thuis dus), al kan het best zo zijn dat hij alsnog een keer probeert hogerop te komen. Dit is per hond verschillend en het is maar net welke ruimte u hem daarvoor geeft. Bij Hondenschool Shyla, kunt u ook lekker door trainen met uw volwassen hond. Denkt u eens aan de cursus Hersengymnastiek!
Begrijp de lichaamstaal van uw hond!
Het is een genot om hondentaal te verstaan. Alle honden spreken dezelfde taal welke een afgevlakte vorm is van de wolventaal. Hondentaal bestaat hoofdzakelijk uit lichaamstaal, verder uit geurentaal en tot slot uit geluidentaal. Daarbij heeft elk ras zijn eigen dialect dat deels wordt bepaald door de functie waarvoor het ras van oorsprong werd gefokt en deels door de lichaamsbouw van het ras in kwestie. Honden met staande oren spreken een ander dialect dan honden met hangende oren. Honden met afhangende staarten spreken een ander dialect dan honden met krulstaarten of hoog gefokte staarten. Honden met een duidelijk zichtbare mimiek en relatief strakke huid op de kop spreken een ander dialect dan honden waarbij de ogen niet zichtbaar zijn of honden met losse lippen en veel losse huid op de kop. Honden die hoog op de poten staan, laten in vergelijkbare sociale situaties iets andere beelden zien dan honden die laag op de poten staan. Bij Hondenschool Shyla, zullen wij u zoveel mogelijk wegwijs proberen te maken in deze hondentaal. Wanneer u deze begrijpt, kunt u uw hond pas ‘Algemeen beschaafd honds’ leren.
Onze locatie Zevenaar
Onze locatie in Zevenaar bevindt zich op het terrein van de Politie Honden Vereniging ‘De Doorbijters’ aan de Edisonstraat 96a. Op deze locatie wordt er met twee politiehondenverenigingen getraind maar wij mogen gebruik maken van hun veld op de dagen dat het veld vrij is. De locatie bevindt zich vlak aan de snelweg, op industrieterrein ‘Hengelder’. Het is een prachtig groot veld waar de honden heerlijk hun sport kunnen beoefenen. Het terrein is omringd door bomen en er ligt een fietspad naast waar wij ook gebruik van zullen maken met diverse oefeningen. We zullen in Zevenaar trainen op de maandagavond, de woensdagmiddag, de vrijdagavond en de zaterdagochtend.
Wij hopen uw interesse gewekt te hebben en u al een stuk meer inzicht gegeven te hebben door middel van dit artikel,
Graag tot snel, bij Hondenschool Shyla!