Categorieën
Nieuws

Je krijgt de hond die je nodig hebt…

Dat is een uitspraak die ik regelmatig doe en ook heilig in geloof en wellicht zijn een boel mensen het niet met me eens, dat zij dan zo.

Ik geloof dat honden met een doel bij ons zijn en ons ontzettend veel kunnen leren. Wanneer je open gaat staan, om eens écht te luisteren naar je hond en dan wel met je ogen, dan gaat er een wereld voor je open.
Jouw hond is bij jou terechtgekomen om je wat te leren. Jij kiest een hond uit een nestje, uit het buitenland, adopteert er een uit een asiel of fokt ze misschien zelf. Maar hoe je er ook aan komt, ze proberen je altijd iets te leren en niet persé alleen met betrekking tot de relatie met je hond zelf, maar veelal ook over jou als mens. Wanneer ik dit aan mijn cursisten uit probeer te leggen, doe ik dat zo;

“Je krijgt de hond die je nodig hebt, om als mens gespiegeld te krijgen waar jij nog aan mag werken. Het stuk wat jou als mens completer maakt, wordt hier aangestipt en je hond laat zien welk stuk dat is. Niet alleen het stuk in relatie tot honden, maar gewoon het stuk als mens in je hele zijn”.

Wanneer ik op consult kom bij mensen thuis, omdat dingen even niet zo lekker lopen bijvoorbeeld, dan kom ik altijd weer op dit stuk uit. En dat komt omdat ik geloof, dat hetgeen je tegen aanloopt met je hond, iets is wat bij jou van binnen ook speelt.

Een voorbeeld; mijn hond Bink is een hond die niet zoveel mensen vertrouwd, maar wanneer je toegang hebt tot zijn hart, dan is het een gouden kerel.
Bink heeft van pup af aan, mens en dier op afstand willen houden en deed dat door hard uit te vallen en als je niet oppaste, dan kon je serieus schade aangericht krijgen door hem. Het is een Rottweiler, dus zijn kaakomvang is niet de minste en de bijtkracht een van de sterkste tussen de hondenrassen.

Bink was onzeker en kwetsbaar en hield dus iedereen op afstand door zich op een bepaalde manier op te stellen, zodat hij zichzelf veiliger voelde. ‘ Niemand doet me wat wanneer ik laat zien dat ik ze allemaal aankan’  was zijn motto.

Nu bestaat er niets vervelenders (in mijn ogen) dan wanneer je je hond ergens serieus last van ziet hebben. Bij mij schieten dan de alarmbellen de lucht in en ik wil hem direct helpen.
Ondanks dat ik veel kennis had, lukte het me niet om hem meer vertrouwen te geven, totdat ik met hem met BAT aan de slag ging. Dat is een enorm succes gebleken, maar dat succes zou ik niet behaald hebben met BAT alleen. Nope, ikzelf moest ook echt aan de bak…

Alles wat je hond je laat zien, zegt iets over hoe jij wellicht ook met situaties omgaat. Dat geloof ik echt. Dus in mijn geval; alles wat Bink deed, deed ik net zo hard met mijn omgeving (behalve dat ik mensen niet beet dan, maar verbaal vlogen de dakpannen regelmatig door de lucht ?). Dus toen ik die oogkleppen afdeed en accepteerde dat hij mij probeerde in te laten zien, dat ik een stuk mocht groeien in mijn persoonlijke stuk, ging het met hem ook stukken beter.

Wil jij ook je hond helpen? Durf dan eens te kijken naar het stuk waar hij jou juist mee probeert te helpen.

Heb je een vertaalslag nodig? Dan nodig ik je uit om een gratis gesprek met me te plannen om op zoek te gaan naar hetgeen er bij jou en je hond speelt. Samen weten we altijd meer dan één.